Kezdőlap Vízkezelés

Vízkezelés

Mikrobiális kezelések a pogányi horgásztavon

A pogányi horgásztavon mikrobiális kezeléseket végeztünk az üledék szerves anyagának csökkentése és a víz minőségének javítása érdekében. A felhasznált EMBio készítmény egy mikrobiális ökoszisztéma, amely tartalmaz fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat, valamint fermentáló (élesztő) gombákat nagy fajgazdagságban és megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában mind obligált, fakultatív anaerob, mind aerob baktériumok, sugárgombák, mikrogombák csoportjából akadnak képviselők, amelynek mindegyike megtalálja életfeltételeit  és kölcsönösen szolgáltatnak egymásnak.

Az EM működése

A mikroorganizmusok kedvező hatásai négy alapelven nyugszanak:
1. kiszorítás: a kedvezőtlen vagy kórokozó hatású mikroorganizmus kiszorítása a fermentálandó közegből,
2. dominancia: az oltott mikroflóra működésének áthangolásával rothadás helyett erjedés megy végbe,
3. bioaktív anyagok termelése: antioxidánsok, vitaminok termelése, amely segíti a hasznos szervezetek működését,
4. asztalközösség (commensalismus): a fiziológiai csoportok együttműködése a táplálékforrások átalakításában.

Ennek az anyagnak az alkalmazásával tehát a szerves anyag lebomlása nem rothadással megy végbe, hanem erjedéssel, aminek következménye, hogy nem termelődnek kellemetlen szagok és egyéb mérgező anyagok, a végtermékek alacsonyabb energiaszintű vegyületek lesznek. Az EM nélkül a tavakban a lágyiszapban rothadási folyamatok mennek végbe az ott élő természetes lebontók miatt. Ennek a bomlásnak a végterméke például a kénhidrogén és a metán. Hirtelen légnyomás-, hőmérséklet-csökkenéskor, illetve a vizek fénnyel együtti felmelegedésekor ezek a gázok kiszabadulnak az iszapból, és oxigénhiányos állapotot, mérgezéseket okozhatnak a vízi élőszervezetekben (pl. haszonhalakon).
Az EM által kialakított puffer hatás csökkenti a környezet kémhatását, ezáltal csökkentik a lugosodást, megszüntetik a kórokozó gomba- és baktériumfajok életfeltételeit, végső soron kiszorítják azokat. Ez nem kémiai, hanem természetes anyag és nincsenek benne génmódosított élőlények.

  • Kapott eredmények a pogányi horgásztavon
  • A tóvíz fizikai tulajdonságai javultak (pH érték tűrhető határérték alá csökkent, oxigénháztartás normalizálódott),
  • A tóvíz kémiai tulajdonságai javultak (a nitrogén és foszforformák csökkentek),
  • Az iszap szerves anyaga csökkent, a szervetlen frakció tömörödött,
  • Az algaszám jelentősen csökkent.