Kezdőlap Horgászrend

Horgászrend

TAVASZ Horgászegyesület Pogány, Horgászrend 2024.

TILOS A HORGÁSZAT MEGKEZDÉSE A HELYI ÉRVÉNYES HORGÁSZREND ISMERETE NÉLKÜL!

I. A helyi horgászrend szabályai:

 1. A pogányi horgásztó nyitvatartási ideje teljes jég vesztétől következő év január  31-ig, vagy a jég beálltáig,  naponta napkeltétől napnyugtáig tart, melyet kolompolással jelzünk. A jelző hang 5 kolompütés.
 2. A kolompolás a nappali horgászat végét jelzi, ettől számítva  a horgásznak még 30 perce van arra, hogy kiiratkozás és elszámolás után, elhagyja a tó területét, megsértése fegyelmi vétség.
 3. Területi engedélyt, napijegyet csak állami horgászjeggyel rendelkező horgász részére adunk ki.. Közgyűlési határozat alapján a Pogányi tavon nem lehet horgászni ”turista horgászjeggyel.”
 4. Éves területi engedélyt azok a tagok válthatnak, akinek nincs az egyesület felé régebbi tartozása, ledolgozta előző évben a társadalmi munkát, vagy kifizette.
 5. A pogányi horgásztó egész területén éjjel-nappal kamerás megfigyelő rendszer működik, az egyesület tagjai és a vendék horgászok a horgászjegy váltásával ezt tudomásul veszik, elfogadják!
 6. A  horgászat megkezdése előtt, úgy az egyesületi tag mint a napijegyes horgász köteles megjelenni a halőrháznál, a tag  saját kezűleg és olvashatóan kitölti a beíró karton kezdő rovatait. A napijegyes horgász szükséges adatait a halőr rögzíti, kiállítja a napijegyet és megtartja a szükséges tájékoztatót, ezután foglalhatják el a horgászállásaikat. A pogányi tavon előre foglalt horgászhely nincs!
 7. Horgászat megkezdése előtt a horgász a beíró kartonra saját kezűleg köteles beírni a nevét, érkezése idejét, majd távozáskor be kell írni a távozás idejét, és a kartont alá kell írni! Más nem írhat be helyette!
 8. Az egyesület tagjai napkelte előtt egy órával már horgászhatnak, napijegyes vendéghorgászok napkeltétől horgászhatnak!
 9. Mozgáskorlátozott horgászoknak az egyesület mozgáskorlátozott horgászhelyet biztosít, ezt táblával jelöljük.
 10. Az egyesületi tagok gépjárművel jó idő esetén parkolhatnak a horgászhelyen is a forgalom zavarása nélkül. Rossz idő esetén – pl. felázott talaj – a halőr kérheti, hogy ne menjenek be a helyekre autóval, azt a kijelölt parkolóban kell hagyni.
 11. Kérjük a horgászokat, ha lehet, parkoljanak a kijelölt parkolókban!
 12. Felnőtt horgász egyszerre 2 bottal, botonként maximum 2 db. horoggal horgászhat. Horgászat közben az egy négyzetméternél nem nagyobb kishalfogó háló is használható, de botjaitól nem távolodhat el.
 13. Kishal fogó horgászbot orsóval vagy nélküle is egy készségnek számít!
 14. Az ifjúsági horgász egy bottal, rajta legfeljebb kettő horoggal horgászhat.
 15. Gyermekeknek – 14 év alatt a horgászat ingyenes, használható 1db. spiccbot, halat elvinni nem szabad.
 16. Halmerítő és haltartó szák (bilincs) használata minden horgász számára kötelező, a pontos halmérleg alkalmazása ajánlott.
 17. Kutyát a tóban fürdetni tilos, a kutya sétáltatása a tóparton, a kutya horgászat közbeni tartása a horgászállásban a mindenkor érvényben lévő ebtartási jogszabályok szerint, a horgászat zavarása nélkül engedélyezett.
 18. A tóparton kempingezés nem engedélyezett. Sátrat a horgászat ideje alatt fel lehet állítani, melyet a horgászat befejezésekor le kell bontani. Kérjük a sátrazókat, a fű kímélése érdekében, ne használják a sátor alját!
 19. A tóparton főzés, grillezés céljából a kijelölt tűzrakó helyeken a tűzrakás engedélyezett.
 20. Horgászat során a szereléket a horgászbot segítségével bedobva szabad vízbe juttatni.
 21. Harcsahorgászat esetén engedélyezett a „behordás”.
 22. Etetőhajó használata: Sportjegy vásárlása esetén az etetőhajó használata megengedett az egyesület tagjainak. Napijegyes horgász etetőhajót nem használhat!
 23. Versenyeken – csak  a versenyzők részére – külön szabályok kerülnek megállapításra, melyek a verseny előtt legalább 2 héttel a honlapon olvashatóak.
 24. A vízparti növényzetet, csemetéket, fákat, bokrokat rongálni, csonkolni szigorúan tilos.
 25. A horgászat ideje alatt a horgász az etetés helyét megjelölheti, a jelző eszközt azonban a horgászat befejezésekor el kell távolítani. Jelölés lehet dőlőbója vagy H bója.
 26. A felnőtt horgásztag naponta maximum három darab, hetente összesen öt darab nemes halat vihet el. Afrikai harcsából a tag napi kettő darab, heti négy darabot vihet el. Az ifjúsági tag napi kettő, heti három darab nemes halat vihet el. Egyéb halból úgy a felnőtt, mint az ifjúsági tagnál napi három kilogramm vihető el. Az éves kifogható mennyiséget a közgyűlési határozat rögzíti.
 27. Ragadozó halak közül a süllő, csuka, szürke harcsa (80cm-től 10kg-ig) valamint az afrikai harcsa fogása és elvitele csak a kiváltott területi engedélyben megadott súly 50%-ig lehet.
 28. A napijegyes vendéghorgász által elvihető nemes hal, ragadozó hal súlya maximum 4 kg/darab. Naponta foghat 2 darab nemes halat, ezen belül ragadozó halból  1 darabot valamint 3 kilogramm egyéb halat.  Az egyhalas-délutános 13 óra  után horgászjegyet váltó vendéghorgász 1 darab nemes halat  és 2 kg egyéb halat foghat és vihet el.
 29. A fogott nemes halat még az újradobást megelőzően azonnal, az egyéb halakat a horgászhely elhagyása előtt – maradandó nyomot hagyóan – kell a fogási naplóba beírni.
 30. A kifogott, de megtartani nem kívánt halat másnak átadni nem szabad, azt kíméletesen a vízbe azonnal vissza kell engedni.
 31. A kifogott és haltartóba tett halat másikra kicserélni szigorúan tilos.
 32. November 1-től március 31-ig éjszakai sportjegyet csak tagok válthatnak.
 33. A bevetett botokat őrizetlenül hagyni, azok kezelését másra bízni,illetve átengedni tilos.
 34. Horgászat ideje alatt a kifogott halat a horgász csak maga mellett, a horgászállásánál  (vízben) tárolhatja. Az ellenőrnek a helyszínen be kell mutatni.
 35. Az egyesületi tag által elvihető ponty, amur, ragadozó halak súlya max. 5 kg/darab. Az öt kilogrammnál nagyobb súlyú halakat a vízbe KÍMÉLETESEN vissza kell helyezni, nem vihető el.
 36. Tavunk nagyhal állománya jelentős, kérjük a napijegyes horgászokat és az egyesület tagjait, használják a halkímélés eszközeit: nagy méretű merítőszák, PONTYMATRAC!!, fertőtlenítőszer.
 37. Elvárjuk a horgászoktól, hogy a kapitális halakkal kíméletesen, óvatosan, etikusan bánjanak! Okozzanak örömöt a többi horgásztársnak is.
 38. Tagok részére a szürke harcsa legkisebb elvihető mérete 80 cm. Éves fogási keretbe (25 kg ragadozó) bele számít a 80cm-től – 10kg-ig fogott szürkeharcsa. 10kg-25kg között az egyesületi tag 1db. szürkeharcsát vihet el egy évben, ez nem számít az 50kg-os keretbe.
 39. Pártoló tagnak, napijegyes horgásznak a szürke harcsa legkisebb megtartható mérete  90 cm.
  Pártoló tag, napijegyes horgász 10 kg feletti harcsát nem vihet el, azt kíméletesen vissza kell helyezni ! Fogható mennyiség : heti 1 db.
 40. Süllő elvihető legkisebb mérete 40 cm.
 41. A kíméleti területen – a jelzőkötél és a gát közötti szakaszon, valamint az északi befolyó árokban a szigetig horgászni, csónakkal bemenni szigorúan tilos.
 42. A Pogányi horgásztavon pergetni csak egyesületi tagnak – partról és csónakból – csak az ügyeletes halőr engedélyével szabad abban az esetben, ha kevés horgász van a tavon, egymást nem zavarják.
 43. A horgászhely horgászat közben rövid időre elhagyható, de arra az időre a bevetett horgászkészségeket a vízből ki kell venni. Az őrizetlenül hagyott horgász- és egyéb eszközök eltulajdonításáért, rongálódásáért  az  egyesület nem  vonható felelősségre.
 44. A horgászat befejeztével a horgászat alatt keletkezett szemetet össze kell szedni és a szemétgyűjtő edénybe tenni. Szemetes horgászhelyet elfoglalni és elhagyni is tilos. Ha a hulladékgyűjtő edény tele van, a horgász köteles a szemetét magával vinni.
 45. A horgászat befejezésekor a horgász köteles személyesen megjelenni a halőrháznál, hajtsa végre a mérlegen az ellenőrző mérést, fogási naplóját mutassa be a halőrnek  és személyesen rögzítse olvashatóan a beíró kartonon a fogási eredményt egy tizedes pontossággal majd a távozás időpontját, melyet aláírásával igazol .Az északkeleti oldalon parkoló horgász köteles a gépkocsijával a halőrháznál megjelenni .A halőr a gépkocsiját bármikor ellenőrizheti.
 46. A kifogott halat csak a horgászat befejezése után, a halőrháznál történő elszámolást követően szabad megtisztítani, helyszínen csak a halőrháznál.
 47. A haltelepítés napján a horgászat engedélyezett.
 48. Az egyesületi tag bármikor, bármennyi második 25 kg-os féljegyet válthat.
 49. Egyesületi tag napijegyet kizárólag az éves fogható mennyiség elvitele után válthat!
 50. Napijegyes horgász a horgászat befejezésével az ellenőrző szelvényét köteles leadni a halőrházban, ennek elmulasztása miatt a következő horgászatánál a napijeggyel elvihető limit felét viheti el!
 51. Napi etetőanyag mennyisége maximum napi 1kg/fő, etetni csak horgászat alkalmával lehet. Külön előetetni nem szabad. Száraz magok etetését kérjük mellőzni!
 52. A tópart nyugati – halőrház – oldalán lehetőség van áramot vételezni az erre kijelölt villanyoszlopokon, mely napi díja 1.000 Ft/nap.
 53. Tilos a horgászhelyekre különböző tárgyakat, fotelt, betont, köveket stb. vinni, majd ott hagyni!
 54. A tavon hangoskodni, hangosan zenét hallgatni, mást horgászt zavarni tilos!
 55. Ha a horgásznak bármi kérdése, panasza, észrevétele van, azt jelezheti személyesen a halőröknek, vagy beírhatják a vendégnaplóba, ami a halőrházban kifüggesztve található.

II. Az éjszakai horgászat rendje:

 1. Az éjszakai horgászat egyesületi tagoknak egész évben hétvégeken csütörtökön, pénteken és szombaton, engedélyezett.
 2. Éves sportjegyet váltó horgászoknak az éjszakai horgászat egész évben minden nap engedélyezett. Sportjeggyel halat elvinni nem szabad.
 3. November 1-től március 31-ig éjszakai sportjegyet csak egyesületi tagok válthatnak.
 4. Éjszakai hétvégi horgászatra a tag bármikor jöhet , köteles a halőrháznál megjelenni, beiratkozni, távozáskor kiiratkozni. Ugyanezen időszakban azon országos ünnepnapokon, melyek nem péntekre, vagy szombatra esnek, szintén engedélyezett az éjszakai horgászat (húsvét, pünkösd vasárnap is). Összevont többnapos ünnep esetén külön intézkedés szerint.
 5. Az éjszakai horgászatnál a sötétség beálltával a horgászhelyet és a horgászcsónakot folyamatos fénnyel, a horgászat egész ideje alatt ki kell világítani.
 6. Kérjük mellőzni a reflektorokat, zavaró, erős fényű lámpákat és a hangoskodást, hangos zene hallgatást!
 7. A horgászati idényben engedélyezett az éjszakai harcsahorgászat, melyet a horgász külön beíró lapon köteles bejegyezni a 4. és a 34. pontban rögzítettek szerint. Kettő, vagy annál több horgász esetén egy főt ki kell jelölni társadalmi ellenőrnek, aki felel a horgászrend betartásáért, nevét a beíró kartonon piros színnel írja be.
 8. Ifjúsági horgász éjjel csak szülő vagy nagykorú felügyelete mellet horgászhat!

III. Csónak használatának szabályai:

1.      A Pogányi tavon csak a Hajózási Szabályzat előírásai szerinti felszereltségű és névtáblával ellátott csónak használható, a   tag saját felelősségére.
2.      Csónak csak a kikötőjében, lakattal lezárt állapotban tárolható. melynek betartását a vezetőség és az FB szúrópróbaszerűen ellenőrzi.
3.      A csónakot jég veszte után a part és a fű védelmében egy héten belül, illetve március 15-ig vízre kell tenni, vagy el kell szállítani az egyesület területéről.
4.      A csónakot a vízből a jég beállta előtt, de legkésőbb december 15-ig ki kell venni a vízből.
5.      Míg a közgyűlés által elfogadott csónak használati díjat – 6.000Ft – a csónak tulajdonosa  nem rendezi, a csónak nem tehető a vízre.
6.      A csónakok rendben és tisztán tartásáról a tulajdonos köteles gondoskodni.
7.      A gyermek, a napijegyes horgász  csónakhasználatra nem jogosult.
8.      A csónakos horgász a parti horgásszal együttműködve, egymás zavarása nélkül  horgásszon.
9.      A jelzőkötélhez és tartó oszlopaihoz  csónakot rögzíteni szigorúan tilos.
10.  A csónakokra és a csónakhasználatra  vonatkozó szabályok megsértőitől a csónak használati engedély a Pogányi tavon azonnal visszavonható.
11.  A csónakos, horgászhelyének elhagyásakor, a csónak rögzítő karóit is ki kell vennie a vízből. Horgászhelyet mutató jelölés még a horgászat idejére sem létesíthető.
12.  Csónakot jó műszaki állapotban tartva csak a csónak éves díját megfizető horgásztag, vagy tagsági viszonnyal rendelkező családtagja vezetheti és csak horgászati céllal használhatja, felelősséget vállalva a csónakban ülőkért.
13.  A csónaktulajdonos átadhatja horgásztársának a csónakot, ezt a tényt a tulajdonos közölje a halőrrel, aki ezt írásban is kérheti.
14.  Egyesületi csónak horgászat céljára egyesületi tag részére kiadható, bérelhető díjfizetés mellett.

Horgászegyesület elnökség                                                     Pogány, 2024. 02. 03.
Barta József Tavasz HE Elnök